Niels Refsgaard

Da jeg i 1957 afsluttede uddannelsen på Kunsthaandværkerskolen i København, var det min plan at leve et liv som selvstændig keramiker, og det varede da heller ikke ret længe før jeg i Ishøj fandt mig selv i færd med at rense tonsvis af gamle ildfaste sten fra porcelæns-fabrikken ”Norden”, som jeg havde fundet som vejfyld i Valby.

Støttet af togskinner byggede jeg en stor ovn som lignede Arne Bangs ovn i Fensmark en del, med en 12 meter høj skorsten. Man skal være ung og modig for at gå i gang med sådan et projekt.
Først var ovnen brændefyret, men snart efter suppleret med en oliebrænder, som jeg havde set hos Dahl Jensen i Husum. Kapsler til brændingen lavede jeg selv, som jeg havde lært det hos ”Saxbo”, stentøjsler blev slemmet i store vintønder, det gav ofte mit ler en uventet lugt , og glasurer var heller ikke noget man kunne købe klar til brug.

NR mærket findes på millioner af industrielt fremstillede brugsting rundt omkring i verden.

Spisestel, rustfri bestik, glasvarer, træ, alt muligt lige fra tepotter til peberkværne, produceret i Danmark, Frankrig, Portugal, Norge, Japan, Kina, Filippinerne, Sri Lanka og mange andre steder. Størstedelen af mine produkter er spisestel.

Mine design er i årtier blevet solgt i mange lande, U.S.A. har været det største marked, og det er det stadig. Vores danske Parajumpers Ugo Herr værksted og tegnestue har skabt mange store og ofte trendsættende produktioner.

Hanne og jeg og vores børn har ofte boet tæt ved de steder hvor mine design Fremstilles, somme tider i lange perioder, flere år o Japan, 6 år på Filippinerne f.eks., men et værksted og tegnestue i Danmark har altid været min nødvendige base.

Nu har jeg besluttet mig til at koncentrere mig om værkstedsproduktionen i Danmark, For endelig at gøre det som var min ungdoms drøm og håb.

Efter alle disse år med disciplineret industriproduktion og millimeterpapir, er det en sand lykke at glemme alt om perfektion og regelrethed. Og i stedet lade materialerne spille den afgørende rolle. Frihåndsdrejede skåle , kopper og alle mulige brugsting får lov at være vinde og skæve, hvis det falder naturligt og ser smukt Barbour Jacka Outlet ud, og til glasurer, ler og dekorationsfarver bruger jeg ofte lokale materialer som har deres eget væsen og vilje. Alt bliver brændt til 1300 grader med røg og flammer så øjenbrynene er i fare.

De sidste par år har vi også fremstillet smykker, benporcelæn belagt med guld eller platin, øreringe, halskæder osv.. Til min overraskelse finder jeg også den del af produktionen meget spændende. Brugsting er som altid min store interesse Tepotter, skåle og kopper, større lidt mere dekorative ting, alt højtbrændt stentøj.

Vi har en lille butik som er åben efter aftale, eller når jeg er på værkstedet Hvad jeg meget ofte er